Vanuit de nieuwe Wet inburgering is de gemeente verplicht om statushouders gedurende twaalf maanden maatschappelijke begeleiding te bieden. Daarna vindt er een zogenaamde warmoverdracht plaats aan de sociale wijkteams. Voorheen was dit 24 maanden.
Goed opgeleide statushouders zullen misschien voldoende hebben aan de periode van een jaar begeleiding door Vluchtelingenwerk, maar CDA maakt zich zorgen over een deel van statushouders. Te denken valt aan statushouders die bijvoorbeeld getraumatiseerd zijn, statushouders die geen vertrouwen hebben in de overheid omdat zij nare ervaringen hebben met de overheid in het land van herkomst, laaggeletterde statushouders…etc. Deze statushouders hebben meer dan 1 jaar begeleiding nodig om de weg te vinden in de Nederlandse samenleving.
Op lange termijn gaat dit besluit extra geld kosten. Als de sociale wijkteams niet genoeg hulp kunnen bieden, zullen zij gebruik moeten maken van de WMO-voorzieningen zoals begeleiding individueel (BGI). Dit gaat leiden tot extra uitgaven uit het WMO-budget.
CDA Haarlem vindt het korten van begeleiding van 2 jaar naar 1 jaar door Vluchtelingenwerk onwenselijk. Vanuit mijn werkervaring heb ik het college meegegeven dat in veel andere steden samengewerkt wordt met Stichting Buurtgezinnen. Deze kunnen intensief begeleiding bieden aan statushouders die de weg nog niet goed kennen in de Nederlandse samenleving. Ik heb het college geadviseerd om in gesprek te gaan met zelforganisaties in Haarlem. Bijvoorbeeld Stichting Somaliërs en omgeving in Schalkwijk. Deze zelforganisatie wordt gerund door ex-vluchtelingen uit Somalië en Eritrea. Zij weten precies wat een statushouder nodig heeft om mee te kunnen doen in de samenleving.
Het college heeft toegezegd in gesprek te gaan met buurtgezinnen en Stichting Somaliërs en omgeving. Het college heeft toegezegd over 1 jaar te gaan evalueren. Wij vinden het ontzettend belangrijk dat statushouders goede begeleiding krijgen om zo snel mogelijk zelfstandig te kunnen functioneren.
Geen reacties meer mogelijk