Op donderdag 10 november 2016 heeft de gemeenteraad de begroting 2017 vastgesteld. Het is een solide begroting met een positief financieel beeld voor de komende jaren, waarbij de schuld wederom flink wordt afgelost. Daarnaast wordt er flink geïnvesteerd in onderwijshuisvesting en sportaccommodaties.
Het CDA heeft echter ook zorgen uitgesproken, over het sociaal domein en het achterstallig onderhoud in de gemeente. Het college geeft aan dat er nog steeds een structureel financieel tekort bestaat op de uitvoering van de gedecentraliseerde taken op het gebied van de jeugdzorg, maatschappelijke ondersteuning en beschermd wonen. Hoewel het college verwacht dat dit structurele tekort in de komende jaren zal afnemen, bedraagt dat tekort in 2017 nog wel 2,8 miljoen euro en is er zelfs in 2021 nog geen balans te verwachten in de structurele uitgaven en inkomsten. Hoewel de reserve sociaal domein met 24 miljoen euro op dit moment ruim toereikend is om tekorten en risico’s te dekken, weten we tegelijkertijd dat er nog veel onzekerheden zijn. Zo moeten er nieuwe prijsafspraken worden gemaakt met de jeugdzorgaanbieders en moet er mogelijk meer geld vrijgemaakt worden voor de huishoudelijke ondersteuning. Het CDA heeft het college daarom gevraagd om snel inzichtelijk te maken wanneer en hoe het sociaal domein financieel in balans zal zijn. Wethouder Langenacker heeft toegezegd snel met een voortgangsrapportage te komen met voorstellen.
Achterstallig onderhoud is schuld. Dat heeft het CDA altijd bepleit en volgens het college is dat achterstallig onderhoud verdwenen door simpelweg de definitie van achterstallig onderhoud aan te passen. Daar gaat het CDA niet in mee. Neem alleen al het achterstallig onderhoud van 65 miljoen aan ons eigen vastgoed. Daar moeten we vanaf. Wij hebben het college daarom ook gevraagd om een ‘deltaplan wegwerken achterstallig onderhoud’ aan de raad te sturen. Wethouder Sikkema heeft ons toegezegd dat wij in het tweede kwartaal van 2017 een nieuwe visie en strategie beheer en onderhoud zullen ontvangen.