Wat is de MRA?
MRA is de afkorting van Metropoolregio Amsterdam. Dit is het samenwerkingsverband van de provincies Noord-Holland en Flevoland, 30 gemeenten en de Vervoerregio Amsterdam. De MRA heeft geen wettelijke taken en bevoegdheden. Deze liggen bij de raden en Staten en de regioraad van de Vervoerregio Amsterdam. De MRA neemt dus geen besluiten.
80% versie van de MRA-agenda
De MRA heeft een concept (“80% versie”) agenda opgesteld met ambities voor de regio*. Deze agenda is mede tot stand gekomen op basis van gemeenschappelijke input van de gemeentes in Zuid-Kennemerland. Die hebben daarvoor eerder een propositie opgesteld. CDA Haarlem vond die propositie te hoog over en heeft daarom in december 2023 een motie ingediend “Hoe concreter hoe beter” **. Deze motie is toen door de raad met een overgrote meerderheid aangenomen.
Te weinig concreet
In de commissie Bestuur in mei 2024 is de 80% versie van de MRA-agenda behandeld. Het MRA Bestuur had het voornemen in de MRA-agenda concrete doelen op te nemen. Het CDA Haarlem vindt dat dit onvoldoende uit de verf is gekomen en is ook niet tevreden over de opvolging van de motie “Hoe concreter hoe beter”. In deze motie gingen we ervan uit dat het Uitvoeringsprogramma van de MRA-agenda ook voor een zienswijze voorgelegd zou worden aan de raad. Dat lijkt nu niet het geval. Daarmee wordt de gemeenteraad tekortgedaan, want die is tenslotte bevoegd. Daarom heeft het CDA Haarlem opnieuw het initiatief genomen voor een motie “Hoe concreter, hoe beter-vervolg” ***
Behandeling van de 80% versie van de MRA-agenda en dus ook de motie “Hoe concreter, hoe beter-vervolg” heeft plaatsgevonden op 27 juni. Voorafgaand is er nog afstemming geweest tussen de gemeenteraden in Zuid-Kennemerland en zijn er 10 extra regionale voorstellen in het Raadsstuk opgenomen. Het CDA heeft met al deze punten ingestemd. Onze motie die het college opriep om ervoor te zorgen dat Haarlem een zienswijze kan afgeven op het concept MeerjarenUitvoeringsprogramma 2025-2028 heeft het helaas net niet gehaald.
Betrokkenheid borgen bij de agenda en de acties van de MRA
Uitvoering van de motie is belangrijk om ervoor te zorgen dat de MRA niet een samenwerkingsverband is dat op afstand staat en een eigen leven lijdt. Het is belangrijk dat de deelnemers in de MRA betrokken zijn bij de agenda en het uitvoeringsprogramma zodat de acties die daaruit voortvloeien draagvlak hebben. Nu de motie niet is aangenomen moeten we zelf actief het MeerjarenUitvoeringsprogramma volgen en eventueel agenderen.
En het gaat ergens over
U zult wellicht denken, wat een proces-verhaal. Uiteindelijk gaat het er toch om dat door samenwerking in de MRA aan goede zaken wordt gewerkt? Daar wringt op een paar punten de schoen. De 80% versie van de MRA-agenda gaat bijvoorbeeld met geen woord in op één van de zaken die de gemeenteraden in Zuid-Kennemerland juist heel belangrijk vinden: samen met woningcorporaties en marktpartijen de doorstroming van ouderen stimuleren, ouderen begeleiden om langer zelfstandig thuis te wonen en afspraken maken over kleinschalige woonzorgconcepten. Een ander voorbeeld waar de gemeenteraden in Zuid-Kennemerland zich sterk voor maken, is het verbeteren van de doorstroming voor gemotoriseerd verkeer op de regioring en het voortzetten van de lobby voor het knooppunt Rottepolderplein en de Velserverbinding. Deze knooppunten komen in de MRA-agenda helemaal niet voor.
Een goed proces is key
Kortom, vanuit Zuid-Kennemerland en vanuit de gemeenteraad in Haarlem moeten we op onze qui-vive zijn dat er in de MRA voldoende aandacht is voor wensen in Zuid-Kennemerland. Een goed proces moet daar recht aan doen.
* 3_ Bijlage 2 MRA Agenda, 80 % versie (notubiz.nl)
** Propositie MRA-Hoe concreter hoe beter – CDA AP CU Gemeente Haarlem (notubiz.nl)
*** Hoe concreter hoe beter-vervolg CDA VVD CU AP Gemeente Haarlem (notubiz.nl)
jul
26
Geen reacties meer mogelijk