Gezien de merkbare effecten van klimaatverandering en het feit dat een groot deel van het rioolsysteem inmiddels aan het eind van zijn levensduur is, heeft de gemeente het Plan Stedelijk Water opgesteld.
Dit plan is een samenvoeging van het Verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan(2017), het Integraal Waterplan(2013) en het Strategisch Plan Klimaatadaptatie(2022).
In dit plan zijn 4 uitvoeringsprogramma’s bijgevoegd: Stedelijk afvalwater en hemelwater, Grondwater, Oppervlaktewater en Klimaatadaptatie.
Met Klimaatadaptatie worden acties bepaalt tegen hittestress, wateroverlast, droogte en overstromingen.
Voor velen kwam dit plan in deze omvang wel enigszins verassend op tafel en was ook reden voor kritiek. Met name omdat dit plan aangeeft dat in 2033 de rioolheffing waarschijnlijk € 150 zal moeten stijgen om de kosten te kunnen afdekken.
Het CDA had tijdens de behandeling in de commissie ook aangeven dat het plan op bepaalde punten niet duidelijk is. De cijfers van o.a. het aantal gemalen of overstorten komen niet overeen met datgene wat we in de database van de gemeente zien. De onduidelijkheid of bewoners verplicht zijn om hemelwater op hun eigen terrein te verwerken en de onduidelijkheid over de oplossingsrichtingen van de knelpunten die een investering van 83 miljoen euro gaan kosten, maakten het er niet makkelijker op.
Na overleg met de verantwoordelijke ambtenaren zijn we iets meer gerustgesteld.
We hebben nog wel een aantal moties en amendementen met andere partijen ingediend.
Ten eerste de motie 20.07 “Waterwijs Haarlem” die vraagt om een informatiepunt over waterbeheer voor particulieren.
Ten tweede de motie 20.08 “Een Plan Stedelijk Water met beheersbare kosten” om te kijken of de te verwachten stijging van € 150 iets naar beneden kan worden gebracht. Het CDA verwacht overigens dat bij het oplossen van de knelpunten geld kan worden bespaard en niet zozeer bij de vervanging van de riolering.
De motie die vroeg om de hoogte van de rioolheffing af te laten hangen van de WOZ hebben we niet gesteund. De wethouder heeft toegezegd met een aantal voorbeelden te komen waarop je kunt differentiëren waaronder waterverbruik. Deze laatste vinden we beter dan o.b.v. WOZ omdat je daardoor ook een prikkel afgeeft om zuinig met drinkwater om te gaan.
Tot slot hebben we aangegeven dat de Hemelwaterverordening die we in december 2022 hebben aangenomen in tegenspraak is met dit Plan Stedelijk Water. De ene gaat vooral uit van hemelwater verwerken via het riool de ander gaat meer uit van infiltreren. De wethouder heeft aangegeven dat deze verordening dit jaar nog wordt geactualiseerd.
Geen reacties meer mogelijk