CDA is akkoord met wijzigingen in de APV |
De Algemene plaatselijke verordening (APV) Haarlem is gewijzigd. In de APV staan de gemeentelijke regels voor openbare orde en veiligheid.
Wat is er onder andere gewijzigd?
Vergunningsplicht voor deelscooters
Voortaan is een vergunning nodig voor het commercieel aanbieden van deelvoertuigen. Deelauto’s zijn hiervan vooralsnog uitgezonderd. De vergunningsplicht is wat het CDAbetreft een goede stap om de exploitatie en het gebruik van deelvoertuigen te reguleren. We zien momenteel een wildgroei van met name deelscooters die her en der worden achtergelaten. Het werkt verloedering in de hand. Het is goed dat hier ordening in komt.
Er komt een regeling voor laadkabels
Een andere wijziging in de APV stelt het College van B&W in staat regels op te stellen voor het gebruik van kabels voor het opladen van hybride en electrische auto’s op de openbare weg. Steeds meer zien we kabels over het trottoir liggen. Voor voetgangers kan dit hinder geven. Met name voor mensen die gebruik maken van een rolstoel of een rollator. Het is goed dat het college hiervoor regels gaat opstellen waarmee duidelijk wordt wat wel en niet kan zodat ongelukken van voetgangers worden voorkomen.
‘Colorverbod’ niet houdbaar
Het verbod op zichtbare uitingen van verboden organisaties (‘Colorverbod’) is komen te vervallen. Het gaat hier bijvoorbeeld om het logo van een verboden motorclub (bijvoorbeeld Hells Angels en No Surrender). De Hoge Raad heeft geoordeeld dat dit in strijd is met de vrijheid van meningsuiting. Overigens is het onderscheid tussen verboden en onherroepelijk verboden organisaties relevant. Organisaties die onherroepelijk zijn verboden mogen niet worden voortgezet en het dragen van zichtbare uitingen van deze onherroepelijk verboden organisaties is in het wetboek van strafrecht verboden. Motorclubs Satudarah en Bandidas zijn hiervan voorbeelden.
Hoe om te gaan met vergunningsaanvragen voor evenementen?
Met de burgemeester hebben wij gediscussieerd over de vergunningsplicht voor evenementen. Een vergunning voor een evenement moet 3 maanden of 8 weken van tevoren worden aangevraagd. De termijn is afhankelijk van het karakter van het evenement. De burgemeester kan echter besluiten, ook al zijn de termijnen niet nagekomen, een aanvraag toch in behandeling te nemen. De burgemeester noemde als voorbeeld de huldiging destijds van drievoudig olympisch kampioen Yvonne van Gennip. Veel vaker echter zijn evenementen ver van tevoren te plannen. Bijvoorbeeld voor Koningsdag. Voor evenementen waarvoor ruim van tevoren een vergunning kan worden aangevraagd, vindt het CDA dat zorgvuldig met de termijnen moet worden omgegaan zodat belanghebbenden voldoende gelegenheid hebben om bezwaar te maken. De mogelijkheid voor belanghebbenden om bezwaar te maken tegen een evenement, moet niet onnodig onder druk komen te staan.
Geen reacties meer mogelijk