In de raad van 27 mei 2021 is de RES 1.0 besproken en aangenomen.
De Regionale Energie Strategie(RES) vloeit voort uit het Klimaatakkoord van juni 2019 wat weer een uitwerking was van de klimaatafspraken van Parijs in 2015. In het klimaatakkoord is destijds onder andere afgesproken dat de CO2-uitstoot in 2030 met 50% moet zijn afgenomen t.o.v. 1990.
De overheid heeft een Nationaal Programma RES bedacht waarin 30 deelregio’s gezamenlijk gaan zoeken naar gebieden/mogelijkheden om 35TWh hernieuwbare elektriciteit op land op te wekken voor 2030. Zonnepanelen en windmolens zijn op dit moment de meest voor de hand liggende technieken om dat te realiseren. Uitgangspunt is dat het maatschappelijk en financieel acceptabel moet zijn. Haarlem zit in de RES-regio Noord-Holland Zuid. De regio heeft in de RES 1.0 een aanbod gedaan van 2,7 TWh (het aanbod moet voor 1 juli bij het Rijk binnen zijn). Samen met de andere regio’s komen we ruim boven de gevraagde 35 TWh. En dat is nodig ook. Want van alle zoekgebieden zullen er een aantal afvallen omdat bijvoorbeeld het draagvlak er niet is of niet financieel haalbaar.
Vervolgens worden de projecten en plannen in het omgevingsbeleid vastgelegd.
Als CDA hebben we, ondanks dat voor ons bepaalde zoekgebieden wellicht onhaalbaar zijn, niet gekozen om deze uit RES te halen. We vinden dat deze ook een serieuze kans moeten krijgen om goed te worden onderzocht. Temeer de beoogde 35 TWH eigenlijk maar een klein deel is van ons totale elektriciteitsverbruik en we richting 2050 dus nog hele grote stappen moeten zetten.
In de RES is ook al aandacht voor warmte in het hoofdstuk Regionale Structuur Warmte(RSW). Deze is nog niet zo uitgebreid onderzocht maar er zijn wel alvast mogelijkheden verkend naar de mogelijkheden voor bovenregionale duurzame warmte. In de Transitie Visie Warmte (TVW)die we in juni 2021 nog moeten vaststellen, laten we zien hoe we in Haarlem in 2040 van het GAS kunnen zijn. De TVW zal dan weer richting geven aan de Regionale Structuur Warmte.
De RES wordt in 2023 (2.0) en 2025 (3.0 ) in ieder geval herijkt. Om het college alvast wat ideeën mee te geven voor de RES 2.0 hebben we een aantal moties samen met een aantal partijen ingediend of gesteund. Zoals: alvast rekening houden met PVT-panelen die zowel warmte kunnen opvangen als elektriciteit kunnen opwekken, onderzoeken hoe meer zonnewarmte kan worden opgevangen en opgeslagen, hoe op een goede natuur-positieve manier zonnepanelen op grasvelden kunnen worden gelegd. Tenslotte de motie om de beoogde windmolen op Schoteroog meer naar het zuiden te verplaatsen zodat bewoners van o.a. Land in Zicht er geen last van zullen krijgen.
Geen reacties meer mogelijk