Afgelopen commissie bestuur stond het onderwerp burgerberaad op de agenda. Het CDA is een stuk positiever over burgerberaden, dan over het referendum. Zo heeft 10 jaar referendum Haarlem naast een half miljoen euro aan uitvoeringskosten ook meer dan een miljoen euro aan misgelopen inkomsten gekost. Terwijl bij het enige referendum de opkomstdrempel ook niet werd gehaald.
Het positieve aan het burgerberaad is dat mensen zich eerst echt verdiepen in een bepaald onderwerp. En dan op basis van die verworven kennis een weloverwogen besluit nemen. De deelnemers worden geloot en het idee is dat ze op deze manier een dwarsdoorsnede van de samenleving vormen. Samen nemen ze dan een beslissing over een complex onderwerp.
De vraag die voorlag was of dit burgerberaad dan ook bindende adviezen kan geven. Het CDA was het met het college eens dat bindende besluiten van een burgerberaad in strijd zijn met de gemeentewet, aangezien de gemeenteraad dit al geacht wordt te doen. Met als extra voordeel dat de gemeenteraad voor het hele plaatje de verantwoordelijkheid moet dragen, dus ook de financiële kosten die met zo’n besluit meekomen. Die verantwoordelijkheid dragen de deelnemers van zo’n burgerberaad dan weer niet.
Landelijk is er al een verkenning gaande die moet uitvinden of zo’n burgerberaad op landelijk of lokaal niveau een goed idee is en welke wetswijzigingen daarvoor noodzakelijk zijn. Het CDA Haarlem heeft aangegeven deze landelijke voorstellen eerst te willen afwachten, in plaats van ons weer (te) snel in een nieuw avontuur te storten. We zijn immers nog amper bekomen van ons laatste referendum.
mei
31
Geen reacties meer mogelijk