In het kader van het Rijksprogramma Geweld Hoort Nergens Thuis is een gezamenlijke regiovisie opgesteld voor de verbetering van de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling door de gemeenten van de regio’s Zuid- Kennemerland, IJmond en Haarlemmermeer en ruim 50 betrokken externe organisaties. Met de vaststelling van de “Regiovisie VERBINDEN EN VERSTERKEN in de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling” wordt de regionale koers voor de aanpak van deze problematiek voor de jaren 2020 tot en met 2024 bepaald.
De VNG en de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Justitie en Veiligheid (J en V) hebben samen het programma Geweld Hoort Nergens Thuis (GHNT) gevormd voor een duurzame aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling. Vanuit dit programma, dat nog loopt tot 1 januari 2022, krijgt elke regio middelen om een projectleider aan te stellen voor de ontwikkeling van een regionale aanpak voor deze problematiek. Door verschillende omstandigheden is in de regio Zuid- Kennemerland, IJmond en Haarlemmermeer vertraging ontstaan bij het opstellen van een visie op deze regionale aanpak. Maar afgelopen maanden is er onder leiding van de regionale projectleider GHNT, door de gemeenten Beverwijk, Bloemendaal, Heemskerk, Heemstede, Haarlem, Haarlemmermeer, Velsen en Zandvoort en ruim 50 betrokken organisaties op het gebied van zorg, veiligheid en onderwijs hard gewerkt aan deze gezamenlijke regiovisie. Dit heeft geresulteerd in de “Regiovisie VERBINDEN EN VERSTERKEN in de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling” voor de jaren 2020 tot en met 2024.
Geweld hoort nergens thuis, zeker niet in je eigen huis, waar je veilig moet zijn en je je veilig moet voelen om jezelf te kunnen zijn, te groeien en je te ontwikkelen. Veel mensen hebben thuis niet zo’n veilige omgeving. De schade die dit veroorzaakt is groot. Daar mag niemand van wegkijken. Onze opgave is huiselijk geweld en kindermishandeling terug te dringen, de schade beperken en zo de cirkel van geweld, de overdracht van generatie op generatie, te doorbreken.
Door het omarmen en uitdragen van de gezamenlijke visie voor het duurzaam stoppen van huiselijk geweld en kindermishandeling creëren we een veiliger thuis voor onze inwoners van jong tot oud in de acht gemeenten in Kennemerland. Geweld wordt eerder herkend en daardoor eerder gestopt. De kans op herhaling wordt verkleind. En er komt ruimte voor herstel van de gevolgen van het geweld.
Na vaststelling van deze regiovisie in de acht gemeenteraden werkt de regioprojectleider het actieprogramma voor de komende jaren uit langs de 11 actielijnen in de regionale visie.
Uitvoering van het actieprogramma gebeurt binnen het bestaande financiële kader. De acties in het actieprogramma zullen naar verwachting grotendeels met gesloten beurs worden uitgevoerd. Daar waar extra financiering nodig blijkt zal een beroep worden gedaan op de middelen die beschikbaar worden gesteld via de ‘projectenpool’ van het programma GHNT of de regionale gelden voor de Transformatie agenda jeugd.
De Regiovisie wordt in december 2020 / januari 2021 aan de raden van de negen gemeenten voorgelegd ter vaststelling. Afgelopen raadsvergadering is de regiovisie in ons gemeente vastgesteld. Na vaststelling van de regiovisie zal een actieprogramma worden opgesteld waarin de visie wordt vertaald naar concrete acties. Dit programma is naar verwachting medio 2021 gereed en zal dan aan de colleges worden voorgelegd ter besluitvorming en ter informatie aan de raad.
De regiovisie is opgesteld in nauw overleg met ruim 50 partners op het gebied van Zorg en Veiligheid. Deze partners onderschrijven de voorgelegde visie. De visie is eveneens voorgelegd aan de participatieraad.