Er wordt steeds meer data verzameld en gebruikt. De gemeente doet dit, maar ook tal van andere partijen. De vraag is natuurlijk wat kan en mag en wat vinden we acceptabel? De gemeente is verantwoordelijk voor de toegankelijkheid en veiligheid van de openbare ruimte. Dat geldt ook voor de digitale openbare ruimte.
De leden van het VNG hebben in november 2019 ingestemd met een 5-tal principes voor de digitale samenleving. Deze principes bieden gemeentes een kader voor het omgaan met dataverzameling in de openbare ruimte door de gemeente zelf en door andere partijen.
De principes zijn te lezen via deze link.
Ook voor de gemeente Haarlem zijn de principes relevant.
Op 16 januari jl hebben de SP en CDA vragen gesteld over het voornemen van toepassen van de BIZ Binnenstad Haarlem om wifi-tracking toe te passen. Hiermee kan het winkelend publiek worden gevolgd. Is onze privacy geborgd? Hoe anoniem zijn de verzamelde data eigenlijk? Naar aanleiding van de vragen van SP en CDA heeft de burgemeester een notitie toegezegd over dit onderwerp.
Omdat het bewoners bezighoudt, was er op 18 februari jl een debatavond in de Pletterij over smart cities. Daarbij ging het er ook om hoe bij de toepassing van technologische mogelijkheden wordt omgegaan met de verzamelde data. Het debat is te zien via deze link.
Natuurlijk is het mooi dat de technologische mogelijkheden worden ingezet voor leefbaarheid en veiligheid, maar wel op een zorgvuldige manier. Alle vragen zijn daarbij nog niet beantwoord en nieuwe dillemma’s zullen zich zeker voordoen. CDA Haarlem zal het zorgvuldig omgaan met verzamelde data in de openbare ruimte van Haarlem met extra aandacht volgen.
mrt
28