De Algemene Plaatselijke Verordening (APV) is gemeentelijke regelgeving op het gebied van openbare orde, veiligheid en milieu.
Afgelopen donderdag heeft de gemeenteraad van Haarlem op 4 vlakken de regels aangescherpt en de volgende verboden opgenomen:
- Een verbod op het gebruik van lachgas.
- Een verbod op het dragen van logo’s van verboden motorbendes.
- Het aanwijzen van specifieke gebieden waar niet geblowd mag worden (wanneer er sprake is van structureel overlast).
- Een verbod op het oplaten van ballonnen gevuld met helium.
Het CDA juicht een verbod op lachgas toe, omdat we het gebruik van lachgas sinds de legalisering door het Europese Hof fors zien toenemen.
De kans is aanwezig dat veel gebruikers het zich niet eens realiseren, maar lachgas brengt behalve gezondheidsschade, ook ernstige schade toe aan het milieu en het klimaat.
Het CDA heeft het laten uitrekenen en de cijfers liegen er niet om:
Sinds 2016 is de hoeveelheid geïmporteerd lachgas toegenomen met 500.000 kg per jaar. Dit komt overeen met 130 miljoen kg CO2, wat weer gelijkstaat aan het gemiddeld verbruik van 75.000 auto’s. Doordat het gebruik van lachgas nog ieder jaar toeneemt, zal ook deze extra CO2 uitstoot blijven stijgen.
Naast deze klimaatnadelen is lachgas ook nog eens schadelijk voor het milieu. Want om zoveel lachgas te gebruiken zijn miljoenen lachgaspatronen nodig. En om het lachgas in te nemen zelfs 62,5 miljoen ballonnetjes! Veel van deze patronen en ballonnen komen weer op straat en in het milieu terecht.
Net als een ruime meerderheid van de raad heeft het CDA ingestemd met alle 4 de aanscherpingen.