De biodiversiteit gaat sinds begin 20e eeuw met sprongen achteruit. Nu schijnt er nog maar 15% van de biodiversiteit in Nederland over te zijn ten opzichte van 1900. Dit geldt ook voor Haarlem. Dit heeft o.a. te maken met de grootschalige landbouw en de daarmee gepaard gaande ontbossing, gebruik van mest- en gifstoffen zoals glyfosaat maar ook door het feit dat alles in de stad maar netjes aangelegd (lees ecologisch arme grasveldjes) en aangeharkt moet zijn.
In Haarlem gaat vaak de opdracht, of de uitvoering niet conform het ecologisch beleidsplan. De hele Haarlemse politiek was er snel over uit: er moet zo snel mogelijk een stadsecoloog worden aangenomen.
Snel te regelen zou je denken. Niet dus. Aangezien er geen geld is gereserveerd in de begroting, zul je ergens anders een dekking moeten vinden. Daarvoor werden er uiteindelijk 2 moties door de verschillende coalitiepartijen ingediend. Maar men was het niet eens over waar het geld vandaan moest komen.
Omdat de moties in februari niet in de gemeenteraad konden worden behandeld, kregen we een maand langer de tijd om er gezamenlijk uit te komen. De koppen werden weer bij elkaar gestoken en dat resulteerde in een motie; Stadsecoloog Nu!. Een motie die vlak voor de stemming in de gemeenteraad van 28 maart kon rekenen op 10 partijen die allemaal mede-indiener werden.
In de motie werd dekking gevonden in een ander budget en de motie werd uiteindelijk unaniem door de raad aangenomen.
De vacature voor de ecoloog moet uiterlijk medio mei 2019 worden gepubliceerd. We zullen erop blijven toezien dat het sollicitatieproces goed verloopt en dat de ecoloog goed kan functioneren.