Een groot deel van de Nederlandse jongeren kampt met problematische schulden, waarbij de algehele maandelijkse schuldenlast hoger ligt dan de maandelijkse afloscapaciteit. Zo ook in Haarlem.
Een drietal partijen houdt zich in Haarlem bezig met deze doelgroep. Het schuldhulpmaatjesproject van Stem in de Stad, het stedelijk CJG 15+ team en Streetcornerwork. Deze partijen zijn in de afgelopen maanden bij elkaar gekomen om de problematiek rond jongeren en schulden te bespreken en in kaart te brengen. Hier zijn een aantal punten uitgekomen die aandacht behoeven.
Kort gezegd, zijn deze partijen onvoldoende in staat de schuldenproblematiek effectief aan te pakken. Er ontbreekt een overkoepelende voorziening vanuit de gemeente, specifiek gericht op jeugd. Een effectieve aanpak van de schuldenproblematiek kan immers alleen slagen, als de gemeente, jongeren en schuldeisers samenwerken.
Zodra men een schuld heeft die, gelet op het inkomen, niet af te betalen is binnen een periode van drie jaar, spreekt men van problematische schulden. In het geval van jongeren die veelal afhankelijk zijn van studiefinanciering of minimumjeugdloon, is dit punt relatief snel bereikt. Het hebben van verschillende schulden bij een veelvoud aan schuldeisers leidt tot veel stress.
Gelet op die stand van zaken heeft het CDA tijdens de begrotingsbehandeling een motie ingediend waarbij wij het college hebben verzocht om enerzijds inzichtelijk te maken om hoeveel jongeren het in Haarlem gaat en anderzijds hebben wij verzocht om tevens onderzoek te doen naar de onderliggende factoren van de geschetste schuldproblematiek. Op basis van die resultaten zal het college in samenspraak met de ketenpartners een plan van aanpak opstellen en de raad voor de behandeling van de kadernota van 2017 informeren.