“De bezem door de Huishoudelijke Ondersteuning”
Aanstaande donderdag dient het CDA Haarlem haar initiatiefvoorstel met betrekking tot de Huishoudelijke Ondersteuning in. In deze raadsvergadering zal worden besloten of de raad – in meerderheid – genegen is verder over dit initiatiefvoorstel te spreken in de commissie samenleving. In de tussentijd zal het college dan een reactie voorbereiden.
Na onderzoek van het huidige systeem van huishoudelijke ondersteuning en een analyse van meerdere ondersteuningsplannen en ondersteuningsgesprekken heeft het CDA een tiental knelpunten blootgelegd. De twee belangrijkste pijnpunten in het huidige systeem zijn:
In Haarlem zijn de zorgaanbieders voor het hele proces van huishoudelijke ondersteuning verantwoordelijk gemaakt, als een soort hoofdaannemer. Zij doen het ondersteuningsgesprek, zij bepalen het aantal uren en leveren ook de zorg. Daarvoor krijgt de zorgaanbieder een van tevoren vastgesteld bedrag. En dat is een risico. Hoe minder zorg de aanbieder levert, hoe meer marge hij overhoudt. Het huidige systeem kan de zorgaanbieder dus prikkelen om zo min mogelijk uren zorg te leveren, want dat levert de zorgaanbieder immers het meeste op.
Volgens de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning 2015 staat maatwerk centraal, maar de gemeente Haarlem levert helemaal geen maatwerk. Je kan namelijk alleen maatwerk leveren wanneer je de volledige situatie van een individu in kaart brengt en dat gebeurt nu niet. Er wordt in het huidige systeem geen rekening gehouden met de leeftijd van cliënt, met geslacht, opleidingsniveau, kinderen etc. Ook wordt het soort woning niet meewogen; woont iemand in een oud of een nieuw huis, is het groot of klein, gelijkvloers of zijn er meerdere trappen? Is er een droger, afwasmachine of een auto aanwezig? En vooral heel belangrijk, hoeveel mantelzorgers zijn er en leveren deze mantelzorgers structurele of incidentele hulp? Deze zaken zouden eerst goed moeten worden onderzocht alvorens er bepaald kan worden hoeveel zorg iemand nog extra nodig heeft vanuit de gemeente.
CDA Haarlem is van mening dat het computerprogramma GITHA weleens de oplossing zou kunnen zijn voor bovenstaande problemen. GITHA is een computerprogramma dat snel en betrouwbaar inzicht geeft in het gevolg van een beperking, letsel of functieverlies voor het werk dat binnen een huishouden gedaan moet worden. GITHA houdt rekening met vele factoren die van invloed zijn op de hoeveelheid arbeid, bijvoorbeeld het type huishouden, de eventuele aanwezigheid van kinderen (hun aantal en leeftijd), de aanwezigheid van apparatuur, de positie van de betrokkene in het huishouden, het aantal uren betaald werk, leeftijd, geslacht, enzovoort. Het resultaat is een nauwkeurige urenbegroting.
Kort gezegd sla je met dit computerprogramma dus twee vliegen in één klap. Als eerste bepaalt GITHA straks de hoeveelheid zorg die iemand krijgt en niet de zorgaanbieder. En ten tweede wordt er daadwerkelijk rekening gehouden met de individuele situatie van de cliënt. Iemand die veel mantelzorg krijgt van familie en buren zal minder hulp nodig hebben van de gemeente, dan iemand die er helemaal alleen voorstaat. GITHA kan er voor zorgen dat Haarlem straks maatwerk gaat leveren in plaats van natte vingerwerk.
Lees het volledige initiatiefvoorstel hier.