In Haarlem zijn wij in staat om vluchtelingen op een sociale en beschaafde manier noodopvang te bieden. In de Koepel gaat dat uitstekend. Voor elke vluchteling staan vier vrijwilligers klaar. En het CDA is ervan overtuigd dat ook de noodopvang in de voormalige Boerhaavekliniek zal slagen. De burgemeester en zijn ambtelijk team hebben keihard aan de voorbereiding daarvan gewerkt en daarbij zowel de raad als de direct belanghebbenden – de bewoners van de Boerhaavewijk – zorgvuldig meegenomen in de procedure.
Het CDA heeft de burgemeester gevraagd wat hij de Boerhaavewijk te bieden heeft. In antwoord daarop heeft hij diverse toezeggingen gedaan, waar wij hem ook aan zullen houden. Er zal in overleg met de wijkraad een veiligheidsplan worden opgesteld, waarin wordt vastgelegd hoe de veiligheid rond de locatie Boerhaavekliniek wordt gewaarborgd. De op te richten klankbordgroep en omwonendencommissie kunnen het COA, de politie en de gemeente direct aanspreken om eventuele problemen snel op te lossen. Daarnaast heeft de burgemeester toegezegd dat er extra politie ingezet zal worden en dat het groen en de verlichting in de buurt op orde zullen worden gebracht.
Naast deze toezeggingen heeft de raad besloten dat de noodopvang op de locatie Boerhaave niet langer zal duren dan één jaar, voor maximaal 450 vluchtelingen en er zal niet gelijktijdig gebruik worden gemaakt van de Zusterflat voor statushouders. Daarnaast heeft de raad ingestemd met de nota regionale aanpak en het voortzetten van de noodopvang in de Koepel.