Drie keer per jaar besluit de gemeenteraad bij de bestuursrapportage over tussentijdse wijzigingen in de begroting. Afgelopen donderdag hebben wij besloten over de tweede begrotingswijziging van dit jaar.
Het belangrijkste: de begroting blijft sluitend, er wordt dus evenveel geld uitgegeven als er binnenkomt. Daarnaast was het opvallend dat op het gebied van het ‘minimabeleid’ en ‘beheer en onderhoud’ het college de beschikbare middelen niet kon (!) uitgeven. Voor het minimabeleid geldt vooral dat er onvoldoende beroep op de minima-regelingen is gedaan door mensen die hiervoor in aanmerking komen. Afgesproken is dat het college meer zal inzetten op het bekendmaken van de regelingen en dat het geld grotendeels doorgeschoven wordt naar volgend jaar en dus beschikbaar blijft voor het minimabeleid.
Bij beheer en onderhoud kwam de vertraging vooral door overmacht (niet gesprongen explosief aangetroffen bij de Leidsevaart), door een langere voorbereiding (participatie/inspraak) of juridische procedures.
Het vervelende is echter wel dat hierdoor het ‘achterstallig onderhoud’ alsnog weer oploopt. In de periode 2005 – 2013 is het gelukt om het achterstallig onderhoud te halveren, uitgedrukt in geld: van 84,5 miljoen tot 38,8 miljoen. Om dit te bereiken hebben we helaas erg veel geld moeten lenen. Vanwege bezuinigingen is daarna het achterstallig onderhoud weer opgelopen. Door het beschikbaar stellen van extra middelen (ruim 2 miljoen meer dan in 2014) door de nieuwe coalitie is ingezet op het voorkomen van het oplopen van het achterstallig onderhoud. Dat is dus helaas niet gelukt, omdat het geld niet uitgegeven kon worden.
Het CDA heeft altijd gezegd dat wij – net als de provincie – achterstallig onderhoud beschouwen als schuld. En deze schuld moet afgelost worden. Dit gaan we niet doen door weer geld te lenen – zoals jarenlang de praktijk was onder opvolgende VVD wethouders financiën – maar door de budgetten op peil te houden en daarnaast – voor het eerst in jaren! – de schuld af te lossen. In ieder geval 5 miljoen per jaar. Want dat is onze plicht naar toekomstige generaties.