Op 2 april jl. heeft de gemeenteraad de ‘Agenda voor de sport 2015-2019’ vastgesteld. Wat ons betreft complimenten aan wethouder Snoek, die een mooie koppeling heeft gemaakt tussen het sociaal domein en sport.
Wel had de fractie van het CDA nog een punt van kritiek. In de agenda stond onder andere genoemd dat Haarlem 220 actieve sportverenigingen heeft, waarvan nog maar 15 sportverenigingen de verklaring ‘gelijke behandeling in de sport’ heeft ondertekend. Deze verklaring ziet erop toe dat clubs actief aan de slag gaan om discriminatie – op alle gronden, maar voornamelijk met betrekking tot de groep LHBT (Lesbiennes, Homoseksuelen, Biseksuelen en Transgenders) – tegen te gaan.
Dit is ook nodig, want helaas is uit recent onderzoek gebleken dat 25% van teamsporters getuige zegt te zijn geweest van vervelende opmerkingen over homoseksuelen en 39% zelfs van fysieke agressie tegen homoseksuelen. Bij voetbal liggen deze percentages overigens nog hoger: 30% om 48%.
Dit is iets dat wij van het CDA in de gemeente Haarlem niet willen of mogen accepteren.
Daarom hebben wij middels een motie voorgesteld om het aantal sportverenigingen dat in 2019 de verklaring ‘gelijke behandeling in de sport’ moet hebben ondertekend op 198 verenigingen te zetten. Mocht deze doelstelling worden gehaald dan geeft 90% van alle sportverenigingen in Haarlem daarmee aan zich actief in te willen zetten om discriminatie tegen te gaan. En dat is wat ons betreft een heel goed begin.
Het is een begin, omdat alleen het zetten van een handtekening makkelijk is, maar echt actie ondernemen meer inspanning vraagt. Vandaar dat de motie er verder op toeziet dat een belonings-/sanctiesysteem voor sportverenigingen wordt ontwikkeld. Clubs die zich echt gaan inspannen om discriminatie tegen te gaan mogen – wat het CDA betreft – best beloond worden. En sportverenigingen die weigeren te tekenen mogen dat ook best voelen. Sportverenigingen worden immers met ‘ons’ gemeenschapsgeld ondersteund. Gemeenschapsgeld dat ook wordt opgebracht door mensen die regelmatig op en rondom het sportveld worden gediscrimineerd.
De motie is met overgrote meerderheid in de raad aangenomen.