Toerisme en Evenementen

Onze visie

Toerisme is van groot belang voor Haarlem. Vele Haarlemmers verdienen er hun brood mee. Dat toeristen onze stad weten te vinden is niet zo gek: een prachtige monumentale binnenstad, musea van wereldniveau, een geweldig cultuuraanbod, en strand en duinen om de hoek. Toeristen geven kleur aan onze stad.

Toerisme en vrijetijdseconomie is één van de sectoren waar de gemeente de komende jaren veel groei verwacht. Het is een geweldige manier om werkgelegenheid in de stad te creëren. Maar de stad wordt ook drukker. We moeten daarom verstandige keuzes maken zodat de leefkwaliteit van Haarlem niet in geding komt.

Staande-mast-route 
Voor de scheepvaart is Haarlem een belangrijke plaats in de ‘staande-mast-route’. Waar Amsterdam alleen ‘s nachts open gaat voor de doorvaart, is Haarlem juist overdag open.

Het is van belang dat we de doorvaarders verleiden om langer in Haarlem te blijven.
Hiervoor heeft Haarlem faciliteiten nodig als goede aanlegplaatsen met sanitaire- en afvalvoorzieningen, toegankelijke kades en veiligheid op het water.

Wij pleiten onder meer voor:

  • Meer aanlegplaatsen in Haarlem.
  • Aanlegplaats aan de Leidsevaart voor de Sint Bavokathedraal.

Wat wil CDA Haarlem

Toerisme – Haarlem gaat voor Kwaliteit 
Toerisme is goed voor Haarlem en het is van belang dat dit zo blijft. We richten ons hierbij op een kwalitatief hoogwaardig toerisme dat goed is voor de economie en de werkgelegenheid. Daarom houden we onze stad ook schoon en mooi (geen verslonzing, geen Nutellawinkels). En we besteden voldoende aandacht aan ons erfgoed en koesteren we onze musea (e.g. Teylers, Frans Hals, het Dolhuys). We richten ons op kwalitatief hoogstaande hotels en boetiekhotels (kleinschalig, eigenzinnig, Haarlems).

We spreiden hotels en attracties over de stad zodat het centrum niet overbelast raakt. We maken toeristen attent op het al moois buiten de binnenstad zoals de Sint Bavokathedraal en ons Spaarndam.

Airbnb met beleid 
Tijdelijke verhuur van de woning met Airbnb is inmiddels een wijdverbreid fenomeen. Wij willen duidelijke regels over waar we ons aan gaan houden, zodat er ook gehandhaafd kan worden. Tijdelijke verhuur tijdens vakantie van de bewoners is acceptabel, maar we willen geen overlast of (langdurige) onttrekking van woonruimte.

Evenementen
Festivals en evenementen verlevendigen de stad. We zorgen ervoor dat ze goed bereikbaar via weg en openbaar vervoer, en dat er voldoende parkeergelegenheid is. We houden de evenementen niet alleen in de binnenstad en onze monumentale parken, maar spreiden ze door de hele stad.

Kermissen
Veel Haarlemmers beleven plezier aan de kermissen op de Grote Markt en in Haarlem- Noord. We zijn voor het behoud van beide kermissen, maar de veiligheid en de openingstijden bij de kermis op Zaanenlaan blijven punten van aandacht.